e-Πυξίδα

«Βήμα» διαλόγου και προβληματισμού…

Συμβουλές για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τη Microsoft Ελλάς

Posted by pyxida στο 16 Απριλίου , 2008

              Ημερίδα με κεντρικό θέμα «Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολέγιο Αθηνών-Κολέγιο Ψυχικού, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Κολεγίου, υπό την αιγίδα της Ομάδας DART της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, αποτελεί μέρος της δράσης της εταιρείας, σχετικά με θέματα ασφάλειας και της ευρύτερης κοινωνικής συμμετοχής της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Ελλάδα» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και της Διαδικτυακής Πύλης http://www.e-yliko.gr, ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο Ελληνικός Κόμβος Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο (http://www.saferinternet.gr), που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπαιδευτικοί του Κολεγίου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.

Το κοινό αποτελούνταν κυρίως από γονείς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις βασικές λειτουργίες του Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κυβερνοχώρος, αλλά και για τους τρόπους προστασίας των παιδιών τους. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορήθηκαν για τις μεθόδους και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να διασφαλίσουν τη σωστή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, καθώς και για τη δυνατότητα υιοθέτησης κανόνων οικογενειακής χρήσης και συμπεριφοράς κατά ηλικία, οι οποίοι διαμορφώνονται, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες κάθε μέλους μιας οικογένειας.

Κοινός τόπος των εισηγήσεων υπήρξε η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του Διαδικτύου στη σύγχρονη κοινωνία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξοικείωση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες. Το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για μάθηση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και επικοινωνία, παράλληλα, όμως, ενέχει κινδύνους, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε και από τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ανήλικους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κ. Ευαγγελίας Λαμπαρά, αθλήτριας στο Παραολυμπιακό άθλημα Μπότσια (BOCCIA) και κατόχου σημαντικών διακρίσεων σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, η οποία επικεντρώθηκε στον υψηλό ρυθμό διάδοσης των νέων τεχνολογιών στα παιδιά σήμερα. «Το όριο ηλικίας, στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, συνεχώς χαμηλώνει. Ουσιαστικά, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας χρηστών του Διαδικτύου είναι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των γονιών σε τέτοια θέματα. Το Διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για ενημέρωση και ψυχαγωγία, αλλά μπορεί να αποτελέσει και παγίδα, εάν δεν το χειριστούμε σωστά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας λειτουργούσε εκθεσιακός χώρος, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Xbox 360 και τα Windows Vista και πιο συγκεκριμένα τον Γονικό Έλεγχο, που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να έχουν μία πλήρη αναφορά του τρόπου χρήσης του υπολογιστή από το παιδί. Η αναφορά αυτή περιλαμβάνει όλες τις ιστοσελίδες που ανοίχτηκαν, τα αρχεία που αποκτήθηκαν, τις εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν, τα παιχνίδια που ανοίχτηκαν, τα e-mails, και τα instant messages που ανταλλάχθηκαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: