e-Πυξίδα

«Βήμα» διαλόγου και προβληματισμού…

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Posted by pyxida στο 4 Απριλίου , 2008

Στην αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τον πληθωρισμό προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επανεκτίμηση των προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας, «όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες χώρες λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων», διευκρινίζοντας ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα είναι «ασήμαντες», διότι και οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ και «τα έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν».
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2008 – 2009 υπολογίζεται τώρα σε 3,6% (από 4% προηγουμένως), ενώ για το 2010 αναμένεται επιτάχυνση στο 3,8%.
Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα είναι 3,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,9%, κάτι που το οικονομικό επιτελείο αποδίδει αποκλειστικά στον λεγόμενο «εισαγόμενο» πληθωρισμό, δηλαδή στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και από τις αυξήσεις που προβλέπει η πρόσφατη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο υπουργός είναι έντονα δυσαρεστημένος με τις αυξήσεις μισθών που συμφώνησαν ΓΣΕΕ και εργοδότες, καθώς εκτιμά ότι οι «υπερβολικές» μισθολογικές διεκδικήσεις τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτική λιτότητας.
Άλλωστε, αυτό δείχνουν και -μικρότερες από τον ιδιωτικό τομέα – αυξήσεις που ανακοίνωσε για τους μισθούς (4,5% μαζί με την ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων) και τις συντάξεις (5%) στο Δημόσιο το 2008.
ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμφωνα με την γενική διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις «επηρέασαν και την ελληνική οικονομία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης από 4,3 % το α΄ τρίμηνο του 2007 υποχώρησε στο 3,6% το δ΄ τρίμηνο του ιδίου
έτους και ο πληθωρισμός από 2,9% τον Σεπτέμβριο του 2007 επιταχύνθηκε στο 4,4% τον Φεβρουάριο του 2008.
Οι προβλέψεις του Απριλίου 2008 λαμβάνουν υπόψη αφενός μεν τις νέες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, αφετέρου δε τη νέα διετή εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία οδήγησε σε υψηλότερη αύξηση των ετησίων ονομαστικών κατωτάτων μισθών από τις υιοθετηθείσες για την κατάρτιση του ΠΣΑ του Δεκεμβρίου 2007.
Συνεπώς:
– Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008, από 4% το 2007, θα επιβραδυνθεί στο 3,6% για να ανακάμψει στο 3,8% το 2010. Η επιβράδυνση αυτή θα προέλθει τόσο από την εγχώρια ζήτηση όσο και τις εξαγωγές. Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι η συμβολή των επιχειρηματικών επενδύσεων στον ρυθμό ανάπτυξης λόγω της ωρίμανσης των διαφορετικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, θα παραμείνει υψηλή συμβάλλοντας κατά 50% περίπου σε αυτόν.
– Ο πληθωρισμός ύστερα από την άνοδο τους πρώτους μήνες του 2008 (λόγω και της χαμηλής βάσης του 2007) το β΄ εξάμηνο προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,5% σημειώνοντας επιτάχυνση 0,6% έναντι του 2007. Κατά κύριο λόγο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των λοιπών εμπορευμάτων (εισαγόμενος πληθωρισμός) όσο και στη σημαντική αύξηση του ονομαστικού κόστους εργασίας, το οποίο εκτιμάται στο 5,2% από 4,2% το 2007. Την επόμενη διετία προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
– Παρά τον υψηλότερο αυτό πληθωρισμό, ο πραγματικός μέσος μισθός και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα σημειώσουν αυξήσεις 4% και 3% αντιστοίχως το 2008, όταν στην ευρωζώνη η αύξηση του μέσου πραγματικού μισθού προβλέπεται στο 0,5%.
– Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης τους κόστους εργασίας, οδηγεί σε εκτίμηση για χαμηλότερη αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια μικρότερη υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας (σε εθνικολογιστική βάση), που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,5% το 2008 από 8% το 2007.
– Η διατήρηση της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ στα επίπεδα των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του προϋπολογισμού δεν θα επηρεάσει τους στόχους του προϋπολογισμού. Ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε 1,6% του ΑΕΠ το 2008 και ισοσκελισμένο ισοζύγιο το 2010 διατηρείται και είναι επιτεύξιμος.
Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσουν να σημειώνουν περαιτέρω άνοδο φτάνοντας το 2010 το 18,4% από 17,3% το 2007. Το 2006, για πρώτη φορά από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις ξεπέρασαν το μέσο όρο της ευρωζώνης 16,5% στη χώρα μας, έναντι 16,3% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: