e-Πυξίδα

«Βήμα» διαλόγου και προβληματισμού…

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Posted by pyxida στο 11 Δεκεμβρίου , 2007

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (11 Δεκεμβρίου)

 
dt36071.jpgΜετά την πρόσφατη ανακοίνωση της UNICEF πως το 2006 ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από τα 10 εκατομμύρια, νέα έκθεση που δίνει σήμερα – παραμονή της Ημέρας του Παιδιού – στη δημοσιότητα η οργάνωση, εμφανίζει πρόσθετα στοιχεία για βελτιώσεις στην παιδική υγεία που μπορεί να οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε περαιτέρω μείωση των παιδικών θανάτων.Στα ευρήματα της νέας έκθεσης με τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά» συμπεριλαμβάνονται:

  • Μεταξύ 1990 και 2004 περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

  • Μεταξύ 1996 και 2000, τα ποσοστά του έγκαιρου και αποκλειστικού μητρικού θηλασμού – συμπεριφορά που έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει το 13% όλων των παιδικών θανάτων κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες – έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου με επτά χώρες στην υποσαχάρια Αφρική να εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 20%.

  • Οι χώρες που πλήττονται από την ελονοσία έχουν επεκτείνει τη χρήση εντομοκτόνων κουνουπιέρων μεταξύ των παιδιών, με πολλές από αυτές κατ’ ελάχιστο να τριπλασιάζουν την κάλυψη από το 2000.

  • Η πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του AIDS από τις μητέρες στα παιδιά αυξήθηκε από 7% σε 11% για τις οροθετικές μητέρες στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες μεταξύ 2004 και 2005. Η πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία για τα παιδιά έχει επίσης αυξηθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

  • Πάνω από τέσσερις φορές περισσότερα παιδιά έλαβαν τις απαραίτητες δύο δόσεις συμπληρώματος βιταμίνης Α το 2005 σε σχέση με το 1999. Η βιταμίνη Α μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των παιδιών από κοινές ασθένειες.

Επιπλέον της προόδου στον τομέα της παιδικής επιβίωσης, έγιναν επίσης πρόοδοι στην εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και την παιδική προστασία. Η αύξηση της εγγραφής και παρακολούθησης του σχολείου μείωσε τον αριθμό των παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας που δεν πήγαιναν σχολείο κατά περίπου 20% μεταξύ 2002 και 2006. Επίσης το χάσμα των δύο φύλων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κλείνει, με τα δύο τρίτα του κόσμου να παρουσιάζουν ισότητα μεταξύ των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2005.

Παρά τον αργό ρυθμό της προόδου, η έκθεση διαπιστώνει πως η βλαπτική πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώθηκε τα τελευταία 15 χρόνια και οι γάμοι νεαρών παιδιών γίνονται λιγότερο συνηθισμένοι. Η έκθεση όμως δημοσιεύει και στοιχεία για τα οποία δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Για παράδειγμα:

  • Παρόλο που τα λιπόβαρα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο μειώθηκαν από 32% σε 27% από το 1990, 143 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από υποσιτισμό, περισσότερα από τα μισά στη νότια Ασία.

  • Η πνευμονία και η ελονοσία μαζί, ευθύνονται για το 27% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.

  • Πάνω από 500.000 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική όπου μια έγκυος γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 22 να πεθάνει σε σύγκριση με 1 στις 8.000 στις βιομηχανικές χώρες.

  • Η έλλειψη βασικών συνθηκών υγιεινής σε συνδυασμό με το ακάθαρτο νερό εξακολουθεί να συντελεί στο θάνατο πάνω από 1,5 εκατομμυρίου παιδιών κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες. Το 2004, το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού – 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – δεν είχαν στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής. Παρά την πρόοδο από το 1990, η αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθυσμού παραμένει μέγιστο πρόβλημα.

  • Σε πολλές χώρες οι καινούργιες μολύνσεις από τον HIV και το AIDS πλήττουν κυρίως τους νέους, που αποτελούν το 40% των 4,3 εκατομμυρίων νέων μολύνσεων από τον HIV το 2006.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: